Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
aquariumspeciaalzaak
aanschaf aquarium
onderhoud aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

Waaraan herken je een goede Aquariumspeciaalzaak?

 1. Gezonde dieren,
  Kijk goed rond in de zaak. Hoe zien de vissen eruit. Zwemmen ze normaal, zijn ze goed op kleur. Vertonen ze normaal gedrag. Voor een beginnende liefhebber zijn dit soort zaken niet altijd even gemakkelijk te beoordelen. Maar als er dode vissen in het aquarium liggen, en/of de vissen komen op u niet echt 'levendig' over, dan kunt u beter ergens anders gaan kijken.
 2. Gezonde planten,
  Ook hier geldt, kijk goed rond. Is er voldoende keuze? Zien de planten er fris uit. Met een heel klein beetje ervaring ziet u al snel of de planten 'vers' zijn of niet. Kleine beschadigingen aan het blad zijn niet altijd te voorkomen, dit kan gebeuren met het transport. Maar de planten horen wel fris te ogen (te zien aan de kleur) en overigens gaaf blad te hebben. Dus géén algengroei op het blad.
  Goede wortels zijn wit en zeker niet zwart/bruin. Als de wortelpunten zwart/bruin zijn betekent dit nog niet dat de plant verloren is, maar echt vers is het plantje niet meer.
 3. Goede kennis en adviezen!
  Dit is van doorslaggevend belang. Zonder goede kennis bij het personeel zullen ook de vissen en planten in de winkel niet de goede verzorging krijgen die ze nodig hebben. En u krijgt geen, of slecht advies.
  Stel vragen over de vissen en planten en u merkt snel genoeg of u op de goede plek bent voor goede informatie en adviezen. Voorbeelden van vragen: waar komt de vis voor, hoe groot wordt de vis, welk voedsel, hoe is het gedrag, kunnen er meerdere bij elkaar gehouden worden of juist niet, welke andere vissen kunnen samen met deze soort gehouden worden, hoe oud wordt de vis, hoe moet het aquarium worden ingericht, welke planten passen daar goed bij, enz.  

Dit zijn samengevat de kenmerken waar een goede aquariumspeciaalzaak aan moet voldoen. Of het nu een grote of een kleine zaak is, een aparte zaak of een gespecialiseerde afdeling van bv een dierenspeciaalzaak, dit zijn de belangrijkste kenmerken.

En, ook goed om te weten: of een speciaalzaak goed is of niet wordt bepaald door de kwaliteit van de medewerkers. Als daar de juiste kennis ontbreekt, dan worden de vissen en/of planten niet goed verzorgd, de klant krijgt verkeerde adviezen en de klant krijgt niet de beste, maar misschien zelfs verkeerde of overbodige producten. Zorg ervoor dat u niet die klant bent.

Ik heb meer dan eens een verkoper horen zeggen: "het maakt niet uit voor een goede verkoper, of je nu een wasmachine verkoopt, een tweedehands auto, of een aquarium,...............". En inderdaad voor een verkoper die goed in 'verkopen' is zal het niet zo moeilijk zijn om een aquarium te verkopen aan een klant die een aquarium zoekt, of een pomp, of filter, of verwarming,....alleen........, krijgt die klant dan ook werkelijk dat product dat het beste bij zijn wensen of behoeften past?

Daarom kan een goede verkoper in een speciaalzaak niet alleen maar een verkoper zijn. Hij of zij behoort een specialist te zijn op het vakgebied om u goed te kunnen informeren en om u de juiste producten te verkopen, namelijk de producten die u nodig heeft en die het beste passen bij uw vraag.
Hoe raar het misschien klinkt: het zal een goede aquariumspeciaalzaak er niet om gaan  u zoveel mogelijk te verkopen, het is belangrijker om u die dingen te verkopen waar u mee verder kunt. Wat uw probleem echt oplost, of waar u het plezier aan beleeft dat u verwacht.

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl