Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
vissen als huisdier
vissen in soorten
vissen kopen
stress  bij vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

Een eerste kennismaking

Een boeiende diergroep in de wereld van het water........

Bijna 3/4 deel van het aardoppervlak bestaat uit water. Verreweg het grootste deel daarvan is water van zeëen en oceanen. Slechts 2 % van het oppervlaktewater bestaat uit het zoete water van meren en rivieren en dergelijke. 
Als je beseft dat zo'n groot deel van de aarde bedekt is door water verbaast het grote aantal diersoorten dat in het water leeft misschien wat minder. Toch blijven de getallen indrukwekkend. 

De wereld van het water wordt bewoond door een grote rijkdom aan diersoorten. Naast vele soorten ongewervelden (zoals weekdieren, garnalen, krabben, holtedieren enz), zwemmen er een groot aantal vissoorten rond in de zoete en zoute wateren van onze wereld. In totaal zijn er nu ongeveer 30.000 verschillende soorten echte vissen beschreven.

Binnen de groep van de vissen bestaat een grote verscheidenheid in grootte, vorm, kleur en gedrag. 
De allerkleinste bekende vis is Paedocypris progenetica, een visje dat volwassen slechts zo'n 7,9 tot 10 millimeter meet. De grootste vis, de walvishaai, Rhincodon typus, kan wel 15 meter lang worden bij een gewicht van 12 tot 15 ton.

In de diepzee (1000 meter en dieper) leven vissen met bizarre vormen in een voortdurende duisternis en blootgesteld aan een enorm grote druk. En terwijl sommige vissen hun hele leven op vrijwel dezelfde plek doorbrengen, trekken andere soorten over grote afstanden (bv de paling en de zalm voor hun voortplanting). Er zijn zelfs vissen die over het droge van de ene waterplek naar de andere gaan, en vissen die droge periodes kunnen overleven (de afrikaanse longvis).

En nog steeds worden nieuwe soorten ontdekt. De eerder hierboven genoemde Paedocypris progenetica werd pas in 2005 ontdekt in moerassig overstroomd bosgebied van Sumatra (ref.: Kottelat, M., R. Britz, H.H. Tan and K.-E. Witte, 2005)........en voor het aquarium.

Het zal duidelijk zijn dat niet elke soort geschikt is voor het aquarium. Sommige soorten zijn simpelweg te groot voor het huiskameraquarium, andere soorten hebben een bepaald gedrag waardoor ze ongeschikt zijn voor ons doel. Een plantenetende soort is niet echt handig als we een mooi beplant aquarium op prijs stellen. Evenzo zijn echte roofvissen niet erg geschikt voor een gezelschapsaquarium. 

Maar gelukkig zijn er toch nog een groot aantal kleinere soorten die geschikt zijn om in een aquarium te houden. Voor het zoute water zijn dit vnl de koraalvissen die op en rond de grote koraalriffen voorkomen. Voor het zoete water vinden we in elk werelddeel wel meer of minder vissoorten die geschikt zijn voor het aquarium. De meeste geschikte zoetwater soorten komen echter uit de tropische gebieden van Azië, Midden en Zuid Amerika en Afrika. 
In Europa komt maar een zeer beperkt aantal soorten voor die geschikt zijn voor het aquarium en waarvan we een aantal ook in Nederland kunnen vinden. Vroeger werden deze soorten wel in koudwater aquaria gehouden, zeker in de begintijd van de aquariumhobby.
De in Nederland inheemse soorten zijn echter nu grotendeels beschermd en mogen niet worden gevangen of in gevangenschap worden gehouden.

 

terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl