Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
Ongewervelde dieren
Koralen Anemonen
Ricordea florida
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

 

Ricordea florida 

 

Ricordea florida schijfanemonen worden gevonden op een diepte van 10 tot 12 meter in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida (USA).

Deze soort komt in allerlei verschillende kleuren voor, variërend van oranje tot oplichtend groen en blauw. De schijf kan uitgroeien tot een diameter van 4cm tot tot ongeveer 10cm, terwijl één enkel dier tot 6 monden kan ontwikkelen.

In hun natuurlijke habitat blijkt de kleur van de dieren afgestemd op de kleur (diepte) van het water. Verder is de kleur sterk afhankelijk van het seizoen en de watertemperatuur. Ricordea's kunnen tenminste drie keer per jaar de kleur van hun tentakels en mond veranderen. Blijkbaar is de kleur in de natuurlijke omgeving sterk afhankelijk van de intensiteit (waterdiepte) en de tjdsduur van het zonlicht.
In zwaar weer (zware buien, orkanen) kunnen de anemonen bijna alle kleur verliezen en zelfs gedeeltelijk transparant worden.

De ervaring leert dat dergelijke kleurwisselingen in het aquarium echter nauwelijks voorkomen. Maar een gevolg van deze variabiliteit in het natuurlijk voorkomen betekent wel dat elke Ricordea florida uniek in verschijning is.

Naast de Atlantische Oceaan komen Ricordea's voor in het Caribisch gebied. De laatste zijn echter een stuk minder spectaculair van kleur.

Ricordea's zijn vrij gemakkelijk te houden en te verzorgen, mits de condities van het aquarium voldoende zijn (niet te sterke stroming of te sterke verlichting). Ricordea's zijn niet toxisch voor het aquarium en leveren geen gevaar op voor de vissen in het aquarium.
Hanteer Ricordea's echter wel voorzichtig. Een te hoge druk op de poliepen kan aanleiding zijn voor de afscheiding van irriterende stoffen. Als u dit in de ogen krijgt wordt u geadviseerd direct medische hulp te zoeken.


Verzorging

- Een matige (rustige) stroming.

- Goed gebalanceerde verlichting (wit/blauw) (niet direct in de lichtspot van een HQI lamp plaatsen). Een regelbare verlichting met een geleidelijk toe- resp. afname (fade-in; fade-out) is belangrijk. Daarnaast is een vorm van 'maanverlichting' aan te bevelen.

- Voeding met een mix van phytoplankton en zooplankton, bv door gebruik van 'Coral Energizer'.

Ricordea's vormen geen enkel gevaar voor andere bewoners van het aquarium en komen het best tot hun recht als u ze in een groepje plaatst.

Vanwege hun relatief geringe afmeting, hun prachtige kleuren en de eenvoudige verzorging zijn Ricordea's ook uitermate geschikt voor beginnende rifaquarium liefhebbers en voor 'nano' rifaquariums.

(bron:- http://de.wikipedia.org/wiki/Ricordea_florida;
         - Ricordea-farm.com)

 

terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl