Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
waarom eigenlijk?
therap. aquarium
plaatsing
waar kies je voor?
Vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

 

Een aquarium,.... waarom eigenlijk?


Een stukje levende natuur in huis. Een mooi plaatje dat er toch steeds net weer iets anders uitziet. Het is een genot om naar een goed functionerend aquarium te kijken en het gedrag en de kleurenpracht van de dieren te zien.
Dat is wat veel mensen motiveert om een aquarium in huis te nemen.
Daar komt nog bij dat een aquarium ook een rustgevend punt in het huis kan zijn. De meeste kinderen vinden het prachtig om naar de rondzwemmende vissen te kijken. En het is dan ook een uiterst effectieve manier om kinderen iets bij te brengen over de pracht en de waarde van de levende natuur.
Een eigen beginners-aquarium voor de kinderen, mits goed begeleid, kan een prima manier zijn om de kinderen te helpen een stukje verantwoordelijkheidsbesef te ontwikkelen (in de zorg voor de dieren).   

Vissen blaffen niet, ze krabben niet en ze bijten niet (tenminste niet die soorten die geschikt zijn voor een gezelschapsaquarium). En toch geven ze een boel plezier. Dus wat dat betreft zijn het de ideale huisdieren. Géén haren of andere zaken wat allergie kan veroorzaken, geen risico op het veroorzaken van burenoverlast door b.v. lawaai, en daarnaast kan een aquarium zich rustig een weekje redden zonder u. Dus een paar dagen er tussenuit is geen enkel probleem.
Zeg nu zelf, waar vind je tegenwoordig nog zo’n huisdier? (;>)


Een therapeutisch aquarium

Ook op andere plaatsen, bv wachtkamers, kantoren, en openbare ruimtes kan een aquarium zeer goed tot zijn recht komen. 
Een met levendige vissen bevolkt aquarium werkt rustgevend. Dit blijkt uit de resultaten van meerdere onderzoeken.

Nu is dat iets wat altijd al werd gedacht/gezegd/vermoed. Maar deze onderzoeken zijn, voor zover ik weet, de eerste gepubliceerde onderzoeken die aantonen dat een aquarium een duidelijk positief effect heeft bij de onderzochte groepen. (Meer informatie is te vinden in het artikeltje "therapeutisch aquarium", elders op deze site.) 

Dus, artsen, tandartsen, verzorgingshuizen, verpleeginrichtingen en andere zorgverleners. Misschien een reden om nog eens te bezien of u geen aquarium in uw wachtruimte zult plaatsen?
 

 

terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl