Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
vissen als huisdier
vissen in soorten
vissen kopen
stress  bij vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

 

Stress bij Vissen

Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur. 
Het is inmiddels wel bekend dat eigenlijk voor alle dieren net als voor ons mensen geldt dat 'langdurige' stressvolle situaties zeer ongezond zijn. Dit geldt ook voor vissen.

Alleen, we realiseren ons vaak niet dat 20 of 30 minuten voor een vis al behoorlijk 'langdurig' kan zijn. Vluchtgedrag als reactie op iets bedreigends (b.v de aanwezigheid van een roofvis, of een dreigende soortgenoot die zijn territorium verdedigt) is normaal en gezond, ook al is er op het moment zelf sprake van stress.
Het is de natuurlijke reaktie op gevaar en nodig om te overleven.

 

Stress bij uitvangen en transport

In natuurlijke situaties duurt het vaak maar een paar seconden of nog minder tot de bedreigde vis een schuilplaats heeft gevonden of voldoende uit de buurt is.
Het zal duidelijk zijn dat dit qua tijdsduur niet vergelijkbaar is met wat een vis soms moet doormaken bij het vangen, vervoeren, en wennen aan een ander aquarium met andere bewoners.

Uitvangen en transport zijn voor vissen stressvolle gebeurtenissen.
Ze zijn natuurlijk onvermijdelijk als we vissen willen aanschaffen, maar probeer wel zoveel mogelijk stress bij de vissen te voorkomen.

- De vissen moeten zo snel mogelijk gevangen worden. gebruik daarom liever 2 netjes, waarbij het ene netje wordt gebruikt om de vis naar het andere netje te 'sturen'.
- Doe de vissen na de vangst in een ondoorzichtig transportmiddel. Een plastic zak met ronde bodem, zoals in een goede aquariumspeciaalzaak wordt gebruikt is prima als deze maar vervolgens in een papieren zak wordt verpakt. De doorzichtige plastic zak is handig voor u, zodat u de gevangen vissen kunt zien en beoordelen, maar het is bepaald geen prettige ervaring voor de vissen die ineens allerlei zaken om zich heen zien en letterlijk op zich af zien komen. Zodra de vissen in een niet doorzichtige omgeving zitten (een papieren zak, of een bakje of emmer) worden ze gelijk een stuk rustiger. 
- Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden door bijvoorbeeld een thermotas te gebruiken bij het transport.
- Houdt de transporttijd zo kort mogelijk

Stress situaties, zeker als deze langer aanhouden, maken de vis zeer gevoelig voor ziekten. Het is dus belangrijk om stress situaties zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen.

Schaf geen vissen aan via internet waarbij de vissen als 'postpakket' verzonden worden.
Koop of verkoop ook geen vissen op beurzen of markten, waar ze uren door moeten brengen in bakjes, bakken, of nog erger: in plastic zakken. 

Als een verkoper hart heeft voor de dieren en niet uitsluitend geinteresseerd is in EURO's, zal hij of zij de dieren ook niet op deze wijze aanbieden.
Een verkoper met een beetje verstand van zaken weet dat een dergelijke behandeling zeer stressvol is voor de dieren en het ontstaan van ziekte is vrijwel gegarandeerd. En als de vissen het dan overleven zadel je een koper op met zieke dieren.
Dat kun je toch geen goed vakmanschap noemen.

Koop daarom bij een goede speciaalzaak. Hoe een goede speciaalzaak is te herkennen vind u elders op deze site. En ook als u vissen ruilt of aanschaft bij een particulier, spreek dan niet af bij een beurs of zo, maar haal ze ter plekke op zodat de tijd van transport zo kort mogelijk is.

 

Stress in het aquarium

Wil je je vissen ook na de aanschaf mooi en gezond houden? Zorg er dan voor dat de vissen zich 'goed' en veilig voelen in het aquarium.
Zorg er door de inrichting van het aquarium voor dat er voldoende schuilplekken zijn. Als je het aquarium inricht met decoratiehout, stenen en planten ontstaan er vaak vanzelf schuilplekken. Veel vissen hebben dat nodig om zich voloende veilig te
voelen.

Ook bij een winkelier of handelaar horen de vissen op zo'n manier te worden gehuisvest dat ze op hun gemak zijn. Dit laatste is trouwens vaak goed te zien aan het uiterlijk en het gedrag van de vissen. 
Uiteraard kunnen de vissen niet zo gehouden worden
zoals bij u thuis en dat is ook niet nodig, maar bij sommige soorten is een plantje, een stuk decoratiehout of wat stenen niet alleen leuk maar echt noodzakelijk voor het welzijn van de vissen.

Om dezelfde reden is het ook belangrijk om het aquarium een inrichting te geven die enigzins overeenkomt met de natuurlijke omgeving van de vissen die je wilt houden. Elders op deze site is meer informatie te vinden over de natuurlijke omgeving ('biotoop') van verschillende vissenpopulaties. Dit is namelijk sterk afhankelijk van het gebied waar de vissen vandaan komen. Met andere woorden: een 'tropisch aquarium' kan veel verschillende vormen hebben, afhankelijk van de omgeving waar de vissen van nature vandaan komen.

Houd scholenvissen ook in een schooltje. Een scholenvisje dat solitair wordt gehouden zal zich niet veilig voelen. Daarvoor zijn toch al gauw een stuk of vijf exemplaren nodig, hoewel het exacte 'minimum' aantal afhankelijk is van de soort.

Zorg er voor dat het water gezond is voor de vissen en ook gezond blijft. Houd daar ook rekening mee bij de keuze van de vissen. Kies vissen die soortgelijke eisen stellen aan het water. Als je vissen kiest die uit een soortgelijke omgeving ('biotoop') afkomstig zijn zit je wat dat betreft OK.
De kwaliteit van het water is voor de vissen net zo belangrijk als de kwaliteit van de lucht is voor ons. Over de kwaliteit van het water vind je meer onder de rubriek "Aquariumtechniek".

 

terug naar boven

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl