Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
vissen als huisdier
vissen in soorten
vissen kopen
stress  bij vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

 Vissen als huisdier

Ooit over nagedacht? Een vis als huisdier?
Waarschijnlijk denkt u net als de meeste mensen bij huisdieren aan een hond, een kat of misschien een hamster of konijn. Maar vissen........ Je 'huisdier', dat heeft toch een bepaalde klank, zoiets van 'een dier waar je een zekere band mee hebt'. Dat heb je toch niet met een vis........

Ik geef direct toe dat het houden van vissen als huisdier iets anders is dan het hebben van een hond, kat, of konijn. Een vis knuffelen zal moeilijk gaan. Maar vissen hebben hun eigen aardigheden en kwaliteiten en ik verzeker je dat vissen houden als huisdier tegelijk interessant, leerzaam en leuk is.

Vissen zullen binnen korte tijd hun verzorger leren herkennen. Wij zien de vissen, maar de vissen zien ons ook en reageren daarop. En dan de variatie in vorm en gedrag, de prachtige kleuren en mooie tekening, het verbaast ons steeds weer. Maar het mooie van het houden van vissen als huisdier is misschien juist wel dat we niet alleen maar vissen houden, maar een volledige (kleine) levensgemeenschap.
 

Een beetje geschiedenis

Het houden van vissen in een kunstmatig waterreservoir is niet iets van pas de laatste decennia. Het waren de Chinezen die al vele eeuwen geleden de kunst van het houden van siervissen hebben ontwikkeld.

In China werd de goudvis (Carassius auratus) als eerste siervis gekweekt vanuit een vissoort die overeenkomt met, of tenminste nauw verwant was aan de giebel (Carassius gibelio). {Voor referenties zie http://de.wikipedia.org/wiki/Giebel_(Fisch)}.
Het houden van goudvissen was een exclusief recht dat voorbehouden was aan de Chinese keizer en aan degenen die vanwege de keizer dat recht kregen. Goudvissen  waren in die tijd een kostbaar keizerlijk geschenk.
Glazen bakken bestonden nog niet in die tijd, dus werden de goudvissen gehouden in grote aardewerken potten en tuinvijvers.  

Vermoedelijk werd de goudvis voor het eerst aan het eind van de 17e eeuw in Europa geïmporteerd.
(ref: Elseviers Aquarium Encyclopedie, 1977, Amsterdam/Brussel).

 

 

De eerste echte tropische vis, die als siervis in Europa werd gehouden, was de paradijsvis (Macropodus opercularis, hierboven afgebeeld). Voor het eerst geïmporteerd door een Franse officier in 1869 en nagekweekt door dhr Carbonnier (Kokoscha, M. 1999. Labyrinthvissen. Tirion Uitgevers B.V. Baarn) en daarna tentoongesteld in Parijs, sprak deze voluit exotische vis tot de verbeelding. Het is mede deze vis die de stoot heeft gegeven tot de ontwikkeling van de aquaristiek.

Tot het midden van de vorige eeuw was het houden van siervissen in een aquarium voorbehouden aan een selecte groep van vastberaden en doorzettende liefhebbers. Zelfgevangen stekelbaarsjes of kikkervisjes een tijdje in een emmer of kuip met water houden, dat werd door de jeugd wel vaker gedaan, maar een echt aquarium, dat was in die tijd toch wel iets bijzonders. 

Pas door de verdere ontwikkeling van de techniek in het begin van de tweede helft van de twintigste eeuw, met name op het gebied van filtering en verwarming, werd de aquariumhobby steeds breder toegankelijk.
Daarbij nam tegelijkertijd het aanbod van verzorgingsproducten toe en werd ook het aanbod van vissen, dieren en planten steeds groter en gevariëerder.

 

Een leuke hobby

Juist het grote aantal beschikbare soorten maakt het houden van een aquarium nu zo leuk.
Er is altijd variatie mogelijk, of u nu een 'gewoon' huiskamer aquarium heeft voor de sier, of dat u een fervente liefhebber bent (of wordt) met meerdere aquaria en/of kweekbakjes. Daarbij komt dan naast de vissen nog de extra variatie die mogelijk is met planten, maar ook met andere bewoners, zoals zoetwatergarnalen, zoetwaterkreeften, slakken en zelfs krabben. En voor het zeewateraquarium; garnalen, anemonen, kokerwormen, koralen en dergelijke.

 

terug naar boven

 

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl