Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
Vissen
vissen als huisdier
vissen in soorten
vissen kopen
stress  bij vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek

Vissen aanschaffen? Opgelet!

Je hebt je keuze gemaakt. Je weet welke vissen je gaat houden en hebt het aquarium op zo'n manier ingericht dat de vissen zich daarin op hun gemak zullen voelen. Het aquarium is ingeplant en 'draait' al een poosje. Nu dus de vissen! Daar ging het toch om, nietwaar? Dus snel naar de eerste de beste......

Stop! Wacht even.

Vissen zijn op veel plaatsen te koop, in winkels, op markten, op beurzen, bij particulieren en zelfs via internet. Zoals ik hiervoor al schreef onder het hoofdstukje 'Stress bij vissen', raad ik je ten zeerste af om vissen te kopen op beurzen, markten of via internet. Afgezien van het 'vissenleed' is de manier waarop de vissen in zo'n geval behandeld worden een zo'n goed als zekere garantie voor ziekte.
Dus ga naar een goede speciaalzaak of gespecialiseerde afdeling in een dierenzaak om de vissen aan te schaffen. Natuurlijk kun je ook je vissen aanschaffen bij een  een goede kweker of een particulier, maar haal ze dan op zodat de vissen ook dan zo kort mogelijk aan stress situaties worden blootgesteld. 

Dus, als je goede gezonde dieren wilt ga je niet naar de eerste de beste, dat is duidelijk.
Maar, hoe herken je nu een goede speciaalzaak of een goede kweker?
Waar let je dan op?

In het algemeen geldt dat de kwaliteit van de speciaalzaak of de gespecialiseerde afdeling net zo goed is als de kennis en kunde van het personeel.

Kijk eerst of de vissen die u wilt aanschaffen goed gezond zijn. Let daarbij niet alleen op de vissen waar u voor gekozen hebt. Ziektes zijn niet altijd even goed zichtbaar bij individuele dieren, maar in het algemeen geldt dat als de dieren bij de handelaar of winkelier goed verzorgd worden, dit ook goed zichtbaar is. Als u ergens in de ruimte (onbehandelde) zieke of slecht verzorgde dieren waarneemt, bedenk u dan goed of u uw kostbare vissen niet beter ergens anders kunt aanschaffen.

Als het dier van uw keuze nieuw voor u is, vraag dan de winkelier of handelaar naar de informatie die u nodig heeft om een goede keuze te kunnen maken. Hoe is de verzorging, hoe groot wordt de vis, wat is de verwachte levensduur, welke voeding heeft het dier nodig, waar komt deze vissoort oorspronkelijk vandaan, wat is een goed gezelschap, wat is de beste huisvesting (temperatuur, licht, hardheid van het water, pH, beplanting), enz.
Als de winkelier of handelaar u niet de nodige informatie kan geven doet u er beter aan uw dieren ergens anders aan te schaffen.

Kies bij aanschaf van nakweek voor een kweker met een goede naam.
Onzorgvuldige kweekselectie en niet optimale omstandigheden bij de kweek kunnen leiden tot zwakke exemplaren en tot afwijkingen zoals vervormingen of (vaker) kleinere exemplaren of verlies van bepaalde kleur(intensiteit) enz.
Iedereen weet wel dat bij de fok van honden of de kweek van vogels de keuze van de ouderdieren van groot belang is voor de kwaliteit van het nageslacht. Datzelfde geldt evenzeer voor vissen. Ook bij vissen is het zo dat als we de soort zuiver willen houden (de goede grootte en goede kleur) en sterke exemplaren wensen, het van groot belang is om goede ouderdieren te selecteren en onder goede omstandigheden te kweken. 

 

 terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl